Telefon

0 532 514 24 88

E-Posta

info@eladazizli.com
TR
TR EN RU

Geniz Eti

Geniz Eti

Burun ile boğaz arasında, hemen burun boşluğunun arkasında, ağız çatısı üzerinde yer alan ve geniz (nazofarenks) olarak adlandırılan bölgede bulunan süngerimsi lenf dokusu kümesine Geniz Eti (Adenoid) denir.

Geniz eti; burun yoluyla alınan hava içerisindeki bakteri ve virüsleri temizlemek için gerekli olan antikorları üretir, vücuda zararlı olan virüs ve bakterileri engeller, bağışıklık sistemi için erken uyarı sistemi olarak görev yapar ve bunların doğal bir sonucu olarak bebek ve çocukları hastalıklardan korur.

Geniz Eti

Geniz eti; bademcik ve bademcik dokusuyla birlikte çalışarak, solunum ve sindirim yoluyla vücuda girmeye çalışan virüs, bakteri ve toksinlere karşı koruyucu lenf halkasını meydana getirir.

Bağışıklık sistemi; çocuğun gelişimine paralel olarak, kendisini koruyacak değişik savunma mekanizmaları geliştirir. Bu nedenle; savunması daha zayıf olan, hassas yapıdaki geniz eti genellikle 5 yaşından sonra küçülmeye başlar ve ilerleyen yaşlarda tamamen yok olur.

Solunan hava içerisindeki virüs, bakteri ve toksinlere karşı vücudu ve bağışıklık sistemini koruyan önemli bir savunma sistemi olan geniz eti; genetik ve alerjik nedenlerle olağandan fazla büyüyebilir veya iltihaplanabilir. Geniz etinin anormal boyutlara ulaşmasına ve doku artışı meydana gelmesine Geniz Eti Büyümesi (adenoid hypertrophy / adenoid vegetation) denir. Geniz eti büyümesi ve enfeksiyonu, bebeklerde 6 aylık olduktan sonra görülmeye başlar ve 2 ila 8 yaş aralığındaki çocukları etkiler. Büyüyen geniz eti, solunan havanın yolunu tıkar ve solunumu güç hale getirir.Geniz eti enfeksiyonu; aslında bir savunma sistemi olan geniz etini, barındırdığı bakteri ve virüslerle potansiyel bir hastalık etkenine çevirir.

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Bazı çocuklarda geniz eti doğumdan itibaren büyük bir yapıya sahiptir. Normal büyüklükte bir geniz etine sahip olan çocuklarda ise bu büyüme; alerjik reaksiyonlar, kronik enfeksiyonlar, nadiren görülen kanserli tümörler, aşırı kirli hava ya da sürekli sigara dumanı soluma nedeniyle oluşabilmektedir. Geniz eti büyümesi bazı belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Burun tıkanıklığı, burundan nefes almada güçlük yaşanması ve solunumun ağızdan yapılması, hırıltılı soluma sesi,
  • Burun tıkanıklığı hissi veren genizden konuşma,
  • Boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü, burun akıntısı,
  • Uyku bozuklukları, uyku esnasında nefes tutma (uyku apnesi), horlama, uykusuzluk ve yorgunluk,
  • Boyun bölgesinde beze ve yağ urları oluşumu,
  • Sinüzit, kulak enfeksiyonu, kulak zarı problemleri, işitme problemleri,
  • İştahsızlık, gelişme geriliği, yüz kemikleri gelişim bozukluğu.

Geniz Eti Tedavisi Nasıldır?

Geniz eti büyümesi tanısı koymak için öncelikle; kulak, burun ve boğaz bölgesinin fizyolojik muayenesi yapılır. Gerekli görüldüğünde radyografik veya endoskopik izleme de yapılabilmektedir.

Geniz eti büyümesi ya da enfeksiyonu tanı ve teşhisi konulduktan sonra uygulanan ilk tedavi şekli, ilaçla yani medikal tedavi yöntemidir. Antibiyotik, antihistaminik, dekonjestan, ağrı kesici ve nazal spreylerden uygun olanlar kullanılarak iltihaplanma baskılanmaya ve iyileşme sağlanmaya çalışılır. Ancak kullanılan ilaçların yan etkilerinden kaçınmak için bu tedavi yöntemi uzatılmamalı ve ısrarcı olunmamalıdır.

Medikal tedavi ile sonuç alınamıyor ve problemler devam ediyorsa geniz eti, bağışıklık sistemi için tehdit oluşturmaya başladığından ameliyat kararı verilir.

Geniz Eti Ameliyatına Hangi Durumlarda Karar Verilir?

Sıklıkla tekrarlayan ya da sürekli devam eden büyüme ve / veya iltihaplanma gibi geniz eti problemleri yaşanıyor, buna karşılık uygulanan medikal tedavi ile sonuç alınamıyor ise geniz eti ameliyatı (edonoidektomi) yapılmasına karar verilir. Bağışıklık sisteminde geniz etinin işlevini yerine getiren başka doku ve yapıların da bulunması nedeniyle, geniz etinin alınması bağışıklık sistemini çökertmez. Ancak tedavi edilmediği sürece geniz eti büyük bir hastalık kaynağı olarak tehdit oluşturacaktır.

Özellikle nefes alma zorluğu, sık sık tekrarlayan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen geniz eti enfeksiyonu, uyku apnesi, konuşma bozukluğu, kalp yetmezliği, diş ve çene bölgesinde gelişimsel bozukluk görülmesi, tümör teşhisi gibi durumlarla karşılaşıldığında, zaman kaybetmeden cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Geniz eti ameliyatı, anestezi eşliğinde uygulanan küçük çaplı bir operasyondur. Geniz eti, herhangi bir dış kesi yapılmadan ağız iç bölgesi kullanılarak çıkarılır.Ameliyat sonrasında soğuk tampon uygulanan hasta birkaç saat gözlem altında tutulmakta ve taburcu edilmektedir. Aşırı kanama ya da solunum güçlüğü yaşanması durumunda destekleyici müdahale yapılabilmektedir.Geniz etinin kendini yenileyerek tekrar büyüme olasılığı vardır. Hastalığın tekrarlanması durumunda tedavi yöntemi baştan uygulanmaktadır.

Operasyon gününü takip eden günlerde aşırı sıcak ya da soğuk olmamak kaydıyla asit oranı ve baharatı az yiyecekler rahatlıkla yenilebilmektedir. Çocuklar okul, kreş, sinema, tiyatro gibi kalabalık ortamlar ile efor sarf edilen aktif etkinliklerden uzak tutulmalıdır. Ayrıca 1-2 hafta aşırı sıcak banyo yaptırılmamalıdır.

Geniz Eti Zararları Nelerdir?

Geniz eti problemleri kısa ve uzun vadede çok farklı sorun ve hastalıklara yol açmaktadır:

  • Kronik sinüzit, kulak enfeksiyonu, kulak zarı problemleri, işitme problemleri,
  • Burun içi anatomik yapısında bozulmalar,
  • Uyku bozuklukları ve uyku esnasında nefes tutma (uyku apnesi),
  • Gelişim ve büyüme gerilikleri,
  • Yüz kemikleri gelişim bozukluğu,
  • Ağız ve diş bölgesi yapısal bozukluklar,
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB),
  • İçe kapanıklık, okul ve çevreye uyum sorunu en sık rastlanan sorunlardır.

Geniz Eti Ameliyatı Kaç Dakika Sürer?

Geniz eti ameliyatı her hastanın ve problemin durumuna göre değişmekle birlikte çoğunlukla yarım saat kadar sürmektedir. Ancak geniz eti ameliyatı ile birlikte sinüs, bademcik ve kulak gibi farklı bölgelere de müdahale edilecek olursa bu süre artacaktır.

Ameliyat sonrasında birkaç saat hafif şiddette boğaz ağrısı yaşanmaktadır. 1-2 günlük hafif diyet uygulaması sonrası yaklaşık bir hafta sonra iyileşme ve normal yaşama dönüş sağlanır.

Geniz Eti Ameliyatının Riskleri Var mıdır?

Geniz eti ameliyatı çoğunlukla güvenlidir ve sağlıklı bireylerde ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar sınırlıdır. Bununla birlikte operasyonun olası yan etkileri ve riskleri şunlardır:

Tüm cerrahi müdahalelerde görülebilen enfeksiyon riski, geniz eti ameliyatı için de geçerlidir. Aynı durum anestezi riski için de söz konusudur,

  • Enfeksiyon ve kanama,
  • Yüksek ateş ve boğaz ağrısı,
  • Yutma ve yutkunma problemleri,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kulak ağrısı,
  • Şiddetli ağız kokusu.

Eğer çocuğunuzda burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük, hırıltılı soluma sesi, genizden konuşma, sürekli burun akıntısı, yutkunma güçlüğü, uyku apnesi ve horlama problemleri yaşıyorsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Geniz Eti Hakkında Bilgiler

1 Seans
Kaç Seans İşlem Yapılır 1 Seans
20 Dakika
İşlem Süresi 20 Dakika
10 Gün Sonra
İşe Ne Zaman Dönülür 10 Gün Sonra
Genel Anestezi
Anestezi Genel Anestezi
Herkesin vücut yapısı farklılık gösterir. Bundan dolayı herkesin tedavi süreci, planlaması ve sonuçları da farklılık göstermektedir. İşlem hakkında verilen bilgiler ortalama değerlerdir.Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Online Randevu Al

Hastalarımızdan YorumlarHastalarımızdan Yorumlar

Melisa Aktürk

Elad bey ile ilk görüşmemde kendisine hemen güvendim. Hem sıcak kanlı, güler yüzlü bir doktor hem de detaylıca, dürüstçe her şeyi açıklıyor. Ameliyatımın 1. ayındayım. Morluksuz, ağrısız bir süreç geçirdim. Ayrıca daha şimdiden burnumun şeklini çok seviyorum :) Doğal, yüzünüzle uyumlu bir burun istiyorsanız Elad bey çok doğru bir tercih. Ekibi ve kendisi çok ilgililer. Ameliyatı yaptım bitti diye düşünmüyorlar. Gönül rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Kendisine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.

Elif Demirtaş Kanburoğlu

Kendisine ilk görüşme için gittiğiniz de zaten ameliyat için gün alıp çıkacaksanız :) o kadar tatlı ve herşeyi en ince detayına kadar anlatan bir doktor. 1 tane kötü yorum gördüm bence kasti Elad beyi tanıyan herkes böyle bir üslupla hastaya davranmayacağını bilir

Burcu Çebi

Görebileceğiniz en tatlı, en ilgili, güleryüzlü doktorlardan biri olacağından şüpheniz olmasın! Yaptığı güzel işlerle, duruşuyla muazzam bir insan. Ameliyatımın 5. ayındayım ve onu tercih ettiğim için çok mutluyum. İyi ki siz Elad Bey :) Güzel daha nice işlere imzanızı atacağınızdan şüphem yok. Ve siz bir işlem görmek isteyip, araştırmaya giren ve bu yorumu okuyan sevgili arkadaşlar, Elad Bey’i tercih ederseniz mutlu olursunuz

İletişim Bilgileri

Bizimle iletişime geçmek isterseniz, lütfen formu doldurun veya bize bir e-posta gönderin.

İletişim

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Yol Tarifi Al info@eladazizli.com 0 532 514 24 88

International :

+90 543 738 35 56

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Konu
Mesajınız
Elad Azizli Whatsapp