Skip links

Konka Bülloza Cerrahisi

Anasayfa Tedavilerimiz Burun Estetiği Konka Bülloza Cerrahisi

Konka Bülloza Cerrahisi Nedir?

Burun boşluğunu sağ ve sol olmak üzere iki bölüme ayıran, kıkırdaktan ve kemikten oluşan burun orta bölmesine Septum ismi verilir.

Burun Eti yani Konkalar (concha / turbinate) burnun içinde, burun dış duvarından orta merkez hattında bulunan septuma doğru yarım C şeklinde uzayan, kemik ve yumuşak dokudan oluşan yapılardır. Sağ ve sol bölmenin her birinde genelde 3, bazen 4 tane bulunur. Alt, orta ve üst konka olarak isimlendirilirler. Burnun yapısına paralel olarak en altta bulunan konka en büyük, en üstteki en küçük olan konkadır. Konka, halk arasında yanlış bilindiği gibi geniz eti değil, farklı bir yapısı, lokasyonu ve işlevi olan bir yapıdır.

Konkalar, burnun yerine getirdiği birçok fonksiyon için hayati öneme sahiptirler. Konkaların görevi, burundan solunan havanın hızını keserek yavaşlatmak, havayı yaklaşık 25 0C’ye kadar ısıtarak akciğere girişe hazır hale getirmek, nemlendirmek, yabancı maddeler ile parçacıklardan temizlemek ve bazı enzimler üretmektir. Özellikle orta konkanın görevi, burun yoluyla alınan havanın doğrudan sinüslere girişini engellemektir. Konkalar nefes alma işlemi esnasında, işlevlerini yerine getirebilmek ve akciğerleri koruyabilmek için kan dolaşımına bağlı olarak zaman zaman büyüyüp küçülürler. Bu şekilde hava yolları stabil olmaktan çıkar ve dış etkenlere uyum sağlayan, kontrol edilebilir dinamik bir yapıya bürünürler.

Akciğerleri kir, toz, virüs, bakteri ve toksinlerden koruyan ve havayı filtreleyen burun kıllarının (siliya – cilia) nemli kalması ve kurumaması için bu büyüyüp küçülmeler her iki burun boşluğu tarafından eş zamanlı ve senkronize olarak değil, sırayla ve vardiyalı olarak yapılır. 30 dakika ile 6 saat arasında değişen bu vardiya şeklinde çalışmaya nazal döngü (nazal siklus – nasal cycle) denir. Solunan toplam hava miktarı değişmediğinden, kişiler bu farklılığı anlamazlar. Nazal döngü esnasında, bir burun boşluğu yani hava kanalı konkanın şişmesiyle çok az hava geçirerek burun kıllarını dinlendirmeye başlar, diğeri ise normal hava akışını sağlar.

TEDAVİ SÜRECİ
Konka Bülloza Cerrahisi
Kaç Seans İşlem Yapılır

1 Seans

Hassasiyet Süresi

10 Gün

Kalıcılık Süresi

Ömür Boyu

İşlem Süresi

10 Dakika

İşe Ne Zaman Dönülür

10 Gün Sonra

Anestezi

Genel Anestezi

Tam İyileşme Süresi

20 Gün

Konka Bülloza (Hava Keseli Konka-Concha Bullosa) Nedir?

onka Bülloza (concha bullosa), konkanın kemik dokusunda hava boşluklarının, hava keseciklerinin (pnömatizasyon) oluşmasıdır. Burun yan duvarlarında en sık görülen anatomik bozukluktur. Konka bülloza, üst ve alt konkalarda nadiren görülmesine rağmen orta konkada sıklıkla görülür. Burnun tek tarafında oluştuğu gibi her iki boşluktaki konkalarda da eş zamanlı olarak meydana gelebilmektedir.

Genelde belirti göstermeden, sessiz bir seyir izleyen konka bülloza, orta konkanın büyümesine sebep olarak; orta burun pasajının ve sinüslere giden hava kanallarının tıkanmasına, bunun sonucu olarak da; kronik sinüs iltihaplanmalarına, sinüsler ve gözler etrafında basınç ve ağrı oluşmasına, kronik baş ağrısına, nadiren kulak ve çene ağrısına yol açmaktadır. En iyi tanı ve teşhis yöntemi Bilgisayarlı Tomografidir.

Konka bülloza, oluşumuna göre Lamellar Konka Bülloza, Bülböz Konka Bülloza ve Ekstensif Konka Bülloza olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılabilir:

Lamellar Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın dikey lamelinde (ince tabaka) görüldüğü konka büllozadır.

Bülböz Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın soğanlı bölüm olarak adlandırılan alt bölümünde görüldüğü konka büllozadır.

Bülböz Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın soğanlı bölüm olarak adlandırılan alt bölümünde görüldüğü konka büllozadır.

Konka Bülloza (Hava Keseli Konka-Concha Bullosa) Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Konka Bülloza (concha bullosa) ameliyatı genellikle kırma, türbinoplasti (konka şekillendirme) ya da konka rezeksiyonu / redüksiyonu (konka alma/küçültme) yöntemlerinden biri kullanılarak yapılır.

Kamera eşliğinde buruna girilerek balon gibi şişmiş olan burun etinin sinüslerin ağzına bakan yarısının kesilip çıkartılması şeklinde yapılan Konka Bülloza (concha bullosa) ameliyatı yöntemine Endoskopik Konka Rezeksiyonu / Redüksiyonu denir.

Endoskopik konka rezeksiyonu / redüksiyonu, konka büyümesinde kemik yapısının etkin olduğu, radyo frekans uygulaması ile istenen sonucun alınamadığı durumlarda kullanılır. Endoskopik konka rezeksiyonu / redüksiyonu, konka bülloza tedavisi için etkili bir yöntemdir. Fazla kanamaya ya da travmaya neden olmadan, sinüslere giriş bölgesi olan osteomeatal kompleksine rahatlıkla erişimi sağlar. 

Sık Sorulan Sorular

Konka bülloza cerrahisi sonuçları genellikle uzun vadeli ve kalıcıdır. Ancak, zaman içinde burun içindeki dokuların doğal yaşlanma süreci ve diğer faktörler nedeniyle bazı değişiklikler olabilir.
Cerrahi genellikle endoskopik yöntemlerle yapılır. Bu, burun içinden yapılan küçük kesilerle özel cerrahi aletler kullanılarak konkanın küçültülmesini içerir.