Telefon

0 532 514 24 88

E-Posta

info@eladazizli.com
TR
TR EN RU

Konka Bülloza Cerrahisi

Konka Bülloza Cerrahisi

Burun boşluğunu sağ ve sol olmak üzere iki bölüme ayıran, kıkırdaktan ve kemikten oluşan burun orta bölmesine Septum ismi verilir.

Burun Eti yani Konkalar (concha / turbinate) burnun içinde, burun dış duvarından orta merkez hattında bulunan septuma doğru yarım C şeklinde uzayan, kemik ve yumuşak dokudan oluşan yapılardır.  Sağ ve sol bölmenin her birinde genelde 3, bazen 4 tane bulunur. Alt, orta ve üst konka olarak isimlendirilirler. Burnun yapısına paralel olarak en altta bulunan konka en büyük, en üstteki en küçük olan konkadır. Konka, halk arasında yanlış bilindiği gibi geniz eti değil, farklı bir yapısı, lokasyonu ve işlevi olan bir yapıdır.

Konka Bülloza Cerrahisi

Konkalar, burnun yerine getirdiği birçok fonksiyon için hayati öneme sahiptirler. Konkaların görevi, burundan solunan havanın hızını keserek yavaşlatmak, havayı yaklaşık 25 0C’ye kadar ısıtarak akciğere girişe hazır hale getirmek, nemlendirmek, yabancı maddeler ile parçacıklardan temizlemek ve bazı enzimler üretmektir. Özellikle orta konkanın görevi, burun yoluyla alınan havanın doğrudan sinüslere girişini engellemektir. Konkalar nefes alma işlemi esnasında, işlevlerini yerine getirebilmek ve akciğerleri koruyabilmek için kan dolaşımına bağlı olarak zaman zaman büyüyüp küçülürler. Bu şekilde hava yolları stabil olmaktan çıkar ve dış etkenlere uyum sağlayan, kontrol edilebilir dinamik bir yapıya bürünürler.

Akciğerleri kir, toz, virüs, bakteri ve toksinlerden koruyan ve havayı filtreleyen burun kıllarının (siliya – cilia) nemli kalması ve kurumaması için bu büyüyüp küçülmeler her iki burun boşluğu tarafından eş zamanlı ve senkronize olarak değil, sırayla ve vardiyalı olarak yapılır. 30 dakika ile 6 saat arasında değişen bu vardiya şeklinde çalışmaya nazal döngü (nazal siklus – nasal cycle) denir. Solunan toplam hava miktarı değişmediğinden, kişiler bu farklılığı anlamazlar. Nazal döngü esnasında, bir burun boşluğu yani hava kanalı konkanın şişmesiyle çok az hava geçirerek burun kıllarını dinlendirmeye başlar, diğeri ise normal hava akışını sağlar.

Nazal döngünün, burun kıllarını dinlendirmesinin ve nemli tutmasının yanında diğer görevi ise iyi koku alınmasını sağlamaktır. Koku alma, solunan havanın içerisindeki kimyasallarla ilgili bir durumdur. Bazı kimyasalların kokularının anlaşılabilmesi için koku almaçlarında (reseptör) daha uzun süre kalmaları gerekir. Nazal döngü esnasında az hava geçiren kapalı burun boşluğundaki yavaş hareket eden havada bulunan kimyasalların kokuları daha iyi algılanır. Son yapılan çalışmalarda Bipolar Bozukluk ve Şizofreni gibi psikolojik hastalıklarda dahi nazal döngünün etkisinin olduğu savunulmaktadır.

Konka Bülloza (Hava Keseli Konka-Concha Bullosa) Nedir?

Konka Bülloza (concha bullosa), konkanın kemik dokusunda hava boşluklarının, hava keseciklerinin (pnömatizasyon) oluşmasıdır. Burun yan duvarlarında en sık görülen anatomik bozukluktur. Konka bülloza, üst ve alt konkalarda nadiren görülmesine rağmen orta konkada sıklıkla görülür. Burnun tek tarafında oluştuğu gibi her iki boşluktaki konkalarda da eş zamanlı olarak meydana gelebilmektedir.

Genelde belirti göstermeden, sessiz bir seyir izleyen konka bülloza, orta konkanın büyümesine sebep olarak; orta burun pasajının ve sinüslere giden hava kanallarının tıkanmasına, bunun sonucu olarak da; kronik sinüs iltihaplanmalarına, sinüsler ve gözler etrafında basınç ve ağrı oluşmasına, kronik baş ağrısına, nadiren kulak ve çene ağrısına yol açmaktadır. En iyi tanı ve teşhis yöntemi Bilgisayarlı Tomografidir.

Konka bülloza, oluşumuna göre Lamellar Konka Bülloza, Bülböz Konka Bülloza ve Ekstensif Konka Bülloza olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılabilir:

Lamellar Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın dikey lamelinde (ince tabaka) görüldüğü konka büllozadır.

Bülböz Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın soğanlı bölüm olarak adlandırılan alt bölümünde görüldüğü konka büllozadır.

Bülböz Konka Bülloza: Hava keselerinin, orta konkanın soğanlı bölüm olarak adlandırılan alt bölümünde görüldüğü konka büllozadır.

Konka Bülloza (Hava Keseli Konka-Concha Bullosa) Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Konka Bülloza (concha bullosa) ameliyatı genellikle kırma, türbinoplasti (konka şekillendirme) ya da konka rezeksiyonu / redüksiyonu (konka alma/küçültme) yöntemlerinden biri kullanılarak yapılır.

Kamera eşliğinde buruna girilerek balon gibi şişmiş olan burun etinin sinüslerin ağzına bakan yarısının kesilip çıkartılması şeklinde yapılan Konka Bülloza (concha bullosa) ameliyatı yöntemine Endoskopik Konka Rezeksiyonu / Redüksiyonu denir.

Endoskopik konka rezeksiyonu / redüksiyonu, konka büyümesinde kemik yapısının etkin olduğu, radyo frekans uygulaması ile istenen sonucun alınamadığı durumlarda kullanılır. Endoskopik konka rezeksiyonu / redüksiyonu, konka bülloza tedavisi için etkili bir yöntemdir. Fazla kanamaya ya da travmaya neden olmadan, sinüslere giriş bölgesi olan osteomeatal kompleksine rahatlıkla erişimi sağlar. Ayrıca yapılan minimal cerrahi sayesinde, konka dışında bulunan mukozalı yapıya zarar verilmediğinden, operasyon sonrası konka görevini eksiksiz yerine getirebilir ve burun içi yapışmalar görülmez.

Yaygın olarak mikrodebrider cihazı kullanılır. Bu cihazla sadece hastalıklı olan bölge üzerinde çalışılır. Hastalıklı doku törpülenerek ya da tıraşlanarak temizlenirken, etrafında bulunan sağlıklı dokuya zarar vermemek için eş zamanlı olarak müdahale sahası yıkanır ve vakumla temizlenir. Bu ileri teknolojiye sahip cihazla zaman ve emek yoğunluğu azaltılmış olur. Yaklaşık yarım saat gibi kısa bir sürede işlem tamamlanır. Ayrıca mukozalı yapıya zarar verilmediği için operasyon sonrası tampon kullanma ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır.

Ameliyat sonrasında hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Ancak kanama artışını önlemek için 3-4 gün süreyle burun, travmaya neden olabilecek darbelerden ve aşırı sümkürmeden korunmalıdır. Yaklaşık iyileşme süresi 6-8 haftadır.

Eğer siz de sürekli burun tıkanıklığı yaşıyor, nefes almakta zorlanıyor ve sık sık sinüzit, baş ağrısı, horlama, burun ve geniz akıntısı gibi problemler yaşıyorsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Konka Bülloza Cerrahisi Hakkında Bilgiler

1 Seans
Kaç Seans İşlem Yapılır 1 Seans
10 Dakika
İşlem Süresi 10 Dakika
10 Gün Sonra
İşe Ne Zaman Dönülür 10 Gün Sonra
Genel Anestezi
Anestezi Genel Anestezi
Herkesin vücut yapısı farklılık gösterir. Bundan dolayı herkesin tedavi süreci, planlaması ve sonuçları da farklılık göstermektedir. İşlem hakkında verilen bilgiler ortalama değerlerdir.Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Online Randevu Al

Hastalarımızdan YorumlarHastalarımızdan Yorumlar

Melisa Aktürk

Elad bey ile ilk görüşmemde kendisine hemen güvendim. Hem sıcak kanlı, güler yüzlü bir doktor hem de detaylıca, dürüstçe her şeyi açıklıyor. Ameliyatımın 1. ayındayım. Morluksuz, ağrısız bir süreç geçirdim. Ayrıca daha şimdiden burnumun şeklini çok seviyorum :) Doğal, yüzünüzle uyumlu bir burun istiyorsanız Elad bey çok doğru bir tercih. Ekibi ve kendisi çok ilgililer. Ameliyatı yaptım bitti diye düşünmüyorlar. Gönül rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Kendisine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.

Elif Demirtaş Kanburoğlu

Kendisine ilk görüşme için gittiğiniz de zaten ameliyat için gün alıp çıkacaksanız :) o kadar tatlı ve herşeyi en ince detayına kadar anlatan bir doktor. 1 tane kötü yorum gördüm bence kasti Elad beyi tanıyan herkes böyle bir üslupla hastaya davranmayacağını bilir

Burcu Çebi

Görebileceğiniz en tatlı, en ilgili, güleryüzlü doktorlardan biri olacağından şüpheniz olmasın! Yaptığı güzel işlerle, duruşuyla muazzam bir insan. Ameliyatımın 5. ayındayım ve onu tercih ettiğim için çok mutluyum. İyi ki siz Elad Bey :) Güzel daha nice işlere imzanızı atacağınızdan şüphem yok. Ve siz bir işlem görmek isteyip, araştırmaya giren ve bu yorumu okuyan sevgili arkadaşlar, Elad Bey’i tercih ederseniz mutlu olursunuz

İletişim Bilgileri

Bizimle iletişime geçmek isterseniz, lütfen formu doldurun veya bize bir e-posta gönderin.

İletişim

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Yol Tarifi Al info@eladazizli.com 0 532 514 24 88

International :

+90 543 738 35 56

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Konu
Mesajınız
Elad Azizli Whatsapp