Telefon

0 532 514 24 88

E-Posta

info@eladazizli.com
TR
TR EN RU

Sinüzit

Sinüzit

Kafatasının içerisinde yanak, alın, göz ve geniz bölgelerinde bulunan, kanal ağız kısımları burun hava kanalıyla birleşen hava boşluklarına sinüs denir.

Sinüsler, burun yoluyla alınan havanın temizlenmesi, nemlendirilmesi ve ısıtılması, ses rezonansının sağlanması gibi işlevleri yerine getirirler. Beyin ve göz gibi kafatası içerisinde bulunan hayati organ ve yapıları, alınan darbelere karşı ilk koruyan savunma mekanizması olan sinüsler, kafatasının ağırlığını azaltarak, başın dik ve dengede tutulmasını da sağlarlar.

Sinüzit

Kafatası içerisinde bulunduğu yere göre sinüsler 4 ayrı guruba ayrılır:

Maksiller Sinüsler: Her yanakta birer adet olmak üzere 2 adet sinüsten oluşur. Embriyo gelişimine paralel olarak gelişir, doğum esnasında vardır, 3 yaşında anlamlı büyüklüğe ulaşır.

Etmoid Sinüsler: Göz etrafında, burun üst kısmında bulunan birçok hava keseciğinden oluşur. Embriyo gelişimine paralel olarak gelişir, doğum esnasında vardır, 12 yaşında erişkinlerdeki seviyesine ulaşır.

Sfenoid Sinüsler: Burnun arka kısmında, kafatasının derin kısmında bulunur. Oluşumu 2 yaşında, hava ile dolması 5 yaşında tamamlanır.

Frontal Sinüsler: Alın bölgesinde bulunan 2 adet sinüsten oluşur. Oluşumu 6 ila 8 yaşında tamamlanır ve etmoid sinüsten ayrılır. Sonraki 8-10 yılda normal ebatlarına ulaşır.

Sinüs kemik yüzeyleri mukoza benzeri salgılama (mukus) yapan hareketli bir tabakayla kaplıdırlar. Sinüslerin içerisindeki epitelyum (doku yapısı) ise burnun doku yapısıyla aynıdır ve tüm sinüslerin burun boşluğuyla bağlantısı vardır. Burunda meydana gelen herhangi bir enfeksiyon, burnun şişmesine ve ödem oluşmasına sebep olur. Bu bozukluk sinüsler tarafından üretilen ve burun boşluğu kanalıyla boğaz ve yemek borusuna doğru gönderilen mukusların burun boşluğuna geçişine engel olur. Mukus sinüs içinde birikir ve basıncın artmasına yol açar.

Sinüzit neden Olur?

Burun ve sinüsler; solunan havayı temizleyen yani kir, toz, virüs, bakteri ve toksinleri kendilerine saklayan ve temiz havayı akciğerlere gönderen yapılardır. Bu nedenle bu bölgelerde enfeksiyon oluşumuna yol açacak virüs ve bakteriler her zaman bulunurlar. İşlevini yerine getirebilen sinüslerde iltihaplanma olmaz. Ancak sinüsün normal çalışmasını engelleyen; üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik reaksiyonlar, konka hipertrofisi (burun eti büyümesi), deviasyon (kemik / kıkırdak eğriliği), sinüs kanallarının tıkanıklığı, çocuklarda geniz eti büyümesi, denizaltı dalış ve uçak yolculukları esnasında maruz kalınan ani basınç değişiklikleri, aşırı kirli hava ve sigara kullanımı gibi patolojik ve / veya çevresel bir etki söz konusu olursa sinüs havalandırması bozulur ve iltihaplanma olur. İşte sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın (mukus) çeşitli etkenlerle iltihaplanmasına Sinüzit (Sinusitis) denir. İltihaplanmanın seyrine ve süresine göre farklı isimler alırlar:

Akut Sinüzit: 2 haftadan kısa süren sinüzit

Subakut Sinüzit: 2 hafta ila 3 ay arası süren sinüzit

Kronik Sinüzit: 3 aydan uzun süren sinüzit.

Rekürren (recurrent) Sinüzit: 1 yıl içinde 4 veya daha fazla tekrarlayan sinüzit.

Sinüzit oluşumunu engelleyen tedbirler olarak; soğuk ortamlarda uzun süre kalmamak, banyo ya da yağmur sonrası saçların kurutulması, ıslak bırakılmaması, yaşam ortamının oksijen, nem ve ısı seviyesinin iyi ayarlanması, sigara dumanı solumama, alerjiye yol açacak toz ve dumanın yoğun olduğu yerlerde bulunmaktan kaçınmak sayılabilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri geçirilen nezle ya da gribal enfeksiyonun şiddeti, bireyin bağışıklık sistemi, burun bölgesinde patolojik bir problemin var olup olmadığına göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. En yaygın belirtiler:

  • Baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç (baş öne eğildiğinde artış),
  • Burun tıkanıklığı, horlama,
  • Boğaz ağrısı, seste bozulma, gece artan öksürük,
  • Sarı / yeşil renkte yoğun kıvamlı burun ve / veya geniz akıntısı,
  • Ağız kokusu, diş ve dişeti ağrıları,
  • Koku ve tat bozukluğu,
  • Halsizlik ve hafif derecede ateş,
  • (Çocuklarda) Öksürük, iştahsızlık, bulantı ve kusmadır.
  • Doğru tanıyı koyabilmek için endoskopik muayene, görüntüleme ve tomografi yöntemlerinden bir ya da birden fazlası bir arada kullanılmaktadır.

Sinüzit nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit, yaşam kalitesini sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da olumsuz etkiler. Yaşanan problemler; mide, bağırsak ve akciğerde yaşanacak sekonder (ikincil) sorunlara da neden olmaktadır. Ayrıca iltihabın göz çukurlarına yayılması sonucu görme bozuklukları ve körlük oluşabilir, beyin zarına ve beyin iç bölgesine yayılmasıyla menenjit ya da apse oluşabilir, kemik dokusunu eriten kistler oluşabilir Bu nedenle sinüzite yol açan etkenleri ortadan kaldırmak için sinüzitin mutlaka medikal ya da cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.

Sinüzit tedavisinin amacı; iltihaplanmaya yol açan virüs ve bakterilerin baskı altına alınarak yok edilmesi ve kapalı durumda olan, sinüslerden burun boşluğuna açılan kanal ve deliklerin açılmasıdır. Bu nedenle ilaç tedavisinde çok yönlü düşünülmeli, antibiyotik, antihistaminik, dekonjestan, ağrı kesici ilaç ve spreylerden gerekli olanlar kullanılmalıdır. Medikal tedaviye cevap vermeyen ve iyileşme sağlanamayan sinüzit tedavisi için Endoskopik Sinüs Cerrahisi ve Balon Sinoplasti Cerrahi gibi cerrahi yöntemler kullanılmakta, tıkanıklığa sebep olan kemiğin küçültülmesi, doku ya da konkanın küçültülmesi, sinüs kanalının genişletilmesi şeklinde müdahaleler yapılmaktadır.

Çocuklarda sinüs oluşumları henüz tamamlanmadığından, sadece zorunlu vakalarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Geniz eti veya bademcik alınması operasyonları ve bunları destekleyici medikal tedaviler uygulanmaktadır.

Cerrahi müdahale sonrası burun içinin temizlenmesi şeklinde yapılan pansuman çok önemlidir. Özellikle alerjik sinüzit oluşumu bir süre sonra tekrarlanabilir.

Akut Sinüzit

Çoğunlukla nezle ve gribal enfeksiyon gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülen, en fazla 2 haftalık bir hastalık süresi olan sinüs iltihaplanmasına Akut Sinüzit denir. Burun tıkanıklığı, sarı / yeşil renkte yoğun kıvamlı burun ve / veya geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, baş öne eğildiğinde artış gösteren baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç, ağız ve çene bölgesinde ağrı, burun kanaması, ağız kokusu, göz çevresinde oluşan enfeksiyon, ses değişimi, hafif ateş sık rastlanılan şikâyetlerdir. Tanı; fiziki muayene ya da gerek duyulduğunda radyografik görüntüleme ile konulabilmektedir.

Akut Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzite genellikle 10-14 gün süreli, bazen 21 güne kadar uzayan antibiyotik ilaç tedavisi ile müdahale edilir. Dikkat edilmesi gereken husus sarı / yeşil renkte yoğun kıvamlı burun ve / veya geniz akıntısı bittikten sonra 7 gün daha ilaç tedavisinin devam ettirilmesi gerektiğidir. Destekleyici olarak burun açıcı sprey, alerji ve soğuk algınlığı ilaçları, burun yıkama kitleri ve ağrı kesiciler de kullanılmaktadır. Ağır vakalarda sinüs içerisindeki sıvının alınması için aspirasyon yapılabilmektedir.

Kronik Sinüzit Nedir?

En az 3 aylık bir hastalık süresi olan sinüs iltihaplanmasına Kronik Sinüzit denir. Sürekli devam eden burun tıkanıklığı, renksiz ve yoğun burun ve / veya geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, baş öne eğildiğinde artış gösteren baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç, ağız ve çene bölgesinde ağrı, burun kanaması, ağız kokusu, göz çevresinde oluşan enfeksiyon, ses değişimi, hafif ateş gibi akut sinüzit şikâyetlerinin yanında yorgunluk hissi duyma sık rastlanılan şikâyetlerdir. Tanı; sinüs endoskopi ya da gerek duyulduğunda sinüs tomografisi ile konulabilmektedir.

Kronik Sinüzit Tedavisi?

Kronik sinüzite öncelikle antibiyotik ilaç tedavisi ile müdahale edilir. Ancak ilaç tedavisine direnç gösteren vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi müdahalede Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Functional Endoscopic Sinus Surgery – FESS) ya da Balon Sinoplasti Cerrahi (Balloon Sinuplasty Surgery – BSS) yöntemi uygulanmaktadır. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisinde; sinüslerden burun boşluğuna açılan kanalları tıkayan patolojik bozukluklar düzeltilerek, kanallar açılmaktadır.

Balon Sinoplasti Cerrahisinde ise; kalp – damar cerrahide kullanılan stent uygulamasına benzer şekilde sönük bir balon, kapalı olan sinüs kanalı bölgesine yerleştirilmekte ve şişirilerek hava yolu açılmaktadır.

Eğer siz de sürekli baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç, burun tıkanıklığı, horlama, seste bozulma, gece artan öksürük, burun ve / veya geniz akıntısı, koku ve tat bozukluğu, halsizlik ve ateş gibi problemler yaşıyorsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Sinüzit Hakkında Bilgiler

1 Seans
Kaç Seans İşlem Yapılır 1 Seans
1 Gün
Hassasiyet Süresi 1 Gün
5 Yıl
Kalıcılık Süresi 5 Yıl
1 Saat
İşlem Süresi 1 Saat
1-2 Gün Sonra
İşe Ne Zaman Dönülür 1-2 Gün Sonra
Lokal
Anestezi Lokal
1 Gün
Tam İyileşme Süresi 1 Gün
Herkesin vücut yapısı farklılık gösterir. Bundan dolayı herkesin tedavi süreci, planlaması ve sonuçları da farklılık göstermektedir. İşlem hakkında verilen bilgiler ortalama değerlerdir.Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Online Randevu Al

Hastalarımızdan YorumlarHastalarımızdan Yorumlar

Melisa Aktürk

Elad bey ile ilk görüşmemde kendisine hemen güvendim. Hem sıcak kanlı, güler yüzlü bir doktor hem de detaylıca, dürüstçe her şeyi açıklıyor. Ameliyatımın 1. ayındayım. Morluksuz, ağrısız bir süreç geçirdim. Ayrıca daha şimdiden burnumun şeklini çok seviyorum :) Doğal, yüzünüzle uyumlu bir burun istiyorsanız Elad bey çok doğru bir tercih. Ekibi ve kendisi çok ilgililer. Ameliyatı yaptım bitti diye düşünmüyorlar. Gönül rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Kendisine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.

Elif Demirtaş Kanburoğlu

Kendisine ilk görüşme için gittiğiniz de zaten ameliyat için gün alıp çıkacaksanız :) o kadar tatlı ve herşeyi en ince detayına kadar anlatan bir doktor. 1 tane kötü yorum gördüm bence kasti Elad beyi tanıyan herkes böyle bir üslupla hastaya davranmayacağını bilir

Burcu Çebi

Görebileceğiniz en tatlı, en ilgili, güleryüzlü doktorlardan biri olacağından şüpheniz olmasın! Yaptığı güzel işlerle, duruşuyla muazzam bir insan. Ameliyatımın 5. ayındayım ve onu tercih ettiğim için çok mutluyum. İyi ki siz Elad Bey :) Güzel daha nice işlere imzanızı atacağınızdan şüphem yok. Ve siz bir işlem görmek isteyip, araştırmaya giren ve bu yorumu okuyan sevgili arkadaşlar, Elad Bey’i tercih ederseniz mutlu olursunuz

İletişim Bilgileri

Bizimle iletişime geçmek isterseniz, lütfen formu doldurun veya bize bir e-posta gönderin.

İletişim

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Yol Tarifi Al info@eladazizli.com 0 532 514 24 88

International :

+90 543 738 35 56

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Konu
Mesajınız
Elad Azizli Whatsapp