Telefon

0 532 514 24 88

E-Posta

info@eladazizli.com
TR
TR EN RU

Ses Teli Kisti

Ses Teli Kisti

Vücudun farklı doku ve organlarında ortaya çıkan, birçok hastalığa sebep olan, tipik olarak içi sıvı, koloit (yarı sıvı), yağ veya hava ile dolu, kabarcık şeklindeki patolojik torbalara Kist (cyst) denir.

Tümör olarak da adlandırılırlar. Belli bir boyutları yoktur, farklı boyutlarda olabilirler. Etrafları zar şeklindeki kist duvarıyla kaplıdır. İyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilirler.

Ses Teli Kisti

Ancak kanserleşebilme ihtimaline karşı, oluşan kistlerin tamamına kötü huylu muamelesi yapılarak tetkik edilir ve iyi huylu olup olmadığına, incelendikten sonra karar verilir. İyi huylu olsalar bile vücutta bulundukları bölgenin hassasiyeti ve büyüklükleri nedeniyle çok ciddi problemlere yol açabilirler. Çok büyük çoğunluğu cerrahi müdahale ile alınırlar. Genellikle içi iltihapla kaplı olan apse ile karıştırılırlar.

Ses telleri (vocal cords) bölgesindeki nemlendirici dokunun tıkanması ve ürettiği mukozalı sıvıyı boşaltamaması sonucu, genellikle ses tellerinin orta kısmında ve tek taraflı oluşan, içi sıvı ya da yağ dolu, beyaz veya sarı renkte, kese görünümlü, iyi huylu doku bozulmasına Ses Teli Kisti (Vocal Cord Cyst) denir. Nodüller ve polipler kadar yaygın değillerdir. İçi sıvı mukoza dolu olan Mukoza Tutma Kistleri (Mucus Retention Cysts) ve içi keratin ya da yağ dolu olan Epidermoid / Sebase (Sebaceous) Kistleri olmak üzere iki farklı türü vardır.

Ses teli Kisti Belirtileri Nelerdir?

Ses teli kisti belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, genellikle ses kısıklığı ve çatallaşması, ses yorgunluğu, sesletim güçlüğü ve konuşma esnasında boğazda ani batmalar şeklinde ağrı hissedilmesi ile kendisini gösterir. Gırtlağa yakın bölgedeki kaslarla ilgili olması nedeniyle reflü hastalığı, ses teli kisti şikâyetlerinin şiddetini arttırır.

Ses Teli Kisti Neden Olur?

Ses teli kistinin kesin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle bulunduğu bölgedeki iltihaplanma ya da doku tıkanması nedeniyle oluşur. Nodül ya da poliplerde olduğu gibi sesin aşırı ve kötü kullanımının tek başına sebep olduğu kist vakası sınırlıdır. Çoğunlukla bir üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) veya larenjit (gırtlak iltihaplanması) problemi yaşandığı esnada sesin kötü kullanılması ile oluşur. Bebeğin anne karnındaki gelişimi esnasında oluşan ve doğumla birlikte görülen durumlara da rastlanmıştır. Bu etkenlerin yanında genetik problemler, yağ bezeleri, hormonsal düzensizlik ve sorunlar da ses teli kisti oluşumuna yol açabilmektedir.

Ses teli kistleri tanı ve teşhisi genelde; ses telleri ve çevresinin görüntülendiği larengoskopi veya stroboskopi adı verilen endoskopik cihazlarla ya da çıkarılan sesin bilgisayar yardımıyla analizinin yapıldığı ses (akustik) analizi ile yapılarak doğru ve kesin tanı konulur. Bu incelemeye paralel olarak bir kulak-burun-boğaz doktoru tarafından ses tellerinin detaylı muayenesi yapılır. Böylece şikâyetlerin, ses teli kistinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılır. Çünkü ses teli nodülü, ses teli kisti ve ses teli polipleri neredeyse aynı belirtileri gösterirler ve görünüm olarak çok benzerlerdir.

Ses teli kisti tedavisine diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi cerrahi olmayan yöntemlerle başlanır. Ses istirahatı, hücrelerde protein sentezini arttırarak dokuların gelişimini uyaran steroidler, iltihap önleyici antienflamatuvarlar ve reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara bırakma programları, stres yönetimi, ses ve konuşma terapileri öncelikli olarak kullanılır. Bu yöntemlerle iyileşme sağlanamadığı takdirde cerrahi müdahaleye karar verilir. Cerrahi müdahale dışındaki tüm yöntemlerin kist tedavisinde başarısız olduğu, sadece küçülme sağladığı, kisti tamamen yok edemediği, kesin çözümün yalnız cerrahi müdahale olduğu yönünde görüşler de bulunmaktadır.

Ses Teli Kisti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Ses teli kisti cerrahisi genellikle güvenlidir ve olumlu sonuç verir. Nadiren rastlansa da ses telleri üzerindeki mukozalı yapı zarar görebilir. Kist, çıkarılması zor bir bölgede ya da doğal dokuya zarar verecek bir bölgede ise tam bir müdahaleden kaçınılacağından istenen sonuç alınamayabilir. Operasyon sonrası ses kısıklığı oluşabilir, ancak bu durum geçicidir.

Tüm cerrahi müdahalelerde karşı karşıya kalınan enfeksiyon, kanama ve anestezi riskleri, ses teli kisti ameliyatları için de geçerlidir.

Ses teli kisti ameliyatı olan kişilerin büyük çoğunluğu 3 ay içerisinde iyileşmektedirler. Ancak bu süre 1 yıla kadar uzayabilmektedir.

Ses teli Kisti ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses teli kisti tanısı konulduktan sonra Fonomikrocerrahi (Phonomicrosurgery), Mikrolarengoskopi (Microlaryngoscopy) gibi isimlerle anılan endoskopik yöntemler kullanılarak kistin bir bölümü ya da tamamı alınır. Alınması tehlikeli olan kistlerin, kesi yapılarak alınması yerine iğne ile içinin boşaltılarak temizlenmesi de mümkün olmaktadır.

Gerek kesi ile alınan kist gerekse iğne ile boşaltılan kist içindeki sıvı ya da yağ numuneleri mutlaka patolojik kontrole tabi tutulur. Laboratuar incelemesi sonucunda tedavinin devam edip etmeyeceğine ya da başka bir müdahale gerekip gerekmediğine karar verilerek müteakip dönemin planlaması yapılır.

Ses teli kistinin oluşmasında sesin kullanılmasındaki yanlış davranışlar etkin olduğundan, kistin yeniden oluşmasını engellemek için operasyondan en az 1 ay sonra olmak üzere ses terapisi alınması tavsiye edilmektedir.

Eğer siz de ses kısıklığı ve çatallaşması, ses yorgunluğu, sesletim güçlüğü ve konuşma esnasında boğazda ani batmalar şeklinde ağrı gibi problemler yaşıyorsanız, iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir; ses teli bozukluklarının teşhisi ve tedavisi için kendisini adamış, en yeni teknolojiler ile donatılmış araç ve aparatları kullanan, özel talep ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutan merkezimizde tedavi olabilir, hastalığınız hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ses Teli Kisti Hakkında Bilgiler

1 Seans
Kaç Seans İşlem Yapılır 1 Seans
20 Dakika
İşlem Süresi 20 Dakika
5 Gün Sonra
İşe Ne Zaman Dönülür 5 Gün Sonra
Genel Anestezi
Anestezi Genel Anestezi
Herkesin vücut yapısı farklılık gösterir. Bundan dolayı herkesin tedavi süreci, planlaması ve sonuçları da farklılık göstermektedir. İşlem hakkında verilen bilgiler ortalama değerlerdir.Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Online Randevu Al

Hastalarımızdan YorumlarHastalarımızdan Yorumlar

Melisa Aktürk

Elad bey ile ilk görüşmemde kendisine hemen güvendim. Hem sıcak kanlı, güler yüzlü bir doktor hem de detaylıca, dürüstçe her şeyi açıklıyor. Ameliyatımın 1. ayındayım. Morluksuz, ağrısız bir süreç geçirdim. Ayrıca daha şimdiden burnumun şeklini çok seviyorum :) Doğal, yüzünüzle uyumlu bir burun istiyorsanız Elad bey çok doğru bir tercih. Ekibi ve kendisi çok ilgililer. Ameliyatı yaptım bitti diye düşünmüyorlar. Gönül rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Kendisine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.

Elif Demirtaş Kanburoğlu

Kendisine ilk görüşme için gittiğiniz de zaten ameliyat için gün alıp çıkacaksanız :) o kadar tatlı ve herşeyi en ince detayına kadar anlatan bir doktor. 1 tane kötü yorum gördüm bence kasti Elad beyi tanıyan herkes böyle bir üslupla hastaya davranmayacağını bilir

Burcu Çebi

Görebileceğiniz en tatlı, en ilgili, güleryüzlü doktorlardan biri olacağından şüpheniz olmasın! Yaptığı güzel işlerle, duruşuyla muazzam bir insan. Ameliyatımın 5. ayındayım ve onu tercih ettiğim için çok mutluyum. İyi ki siz Elad Bey :) Güzel daha nice işlere imzanızı atacağınızdan şüphem yok. Ve siz bir işlem görmek isteyip, araştırmaya giren ve bu yorumu okuyan sevgili arkadaşlar, Elad Bey’i tercih ederseniz mutlu olursunuz

İletişim Bilgileri

Bizimle iletişime geçmek isterseniz, lütfen formu doldurun veya bize bir e-posta gönderin.

İletişim

Kültür Mahallesi, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Akmerkez No:3 Kat: 10 D2, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Yol Tarifi Al info@eladazizli.com 0 532 514 24 88

International :

+90 543 738 35 56

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Konu
Mesajınız
Elad Azizli Whatsapp