Skip links

Ses Teli Nodülleri

Anasayfa Tedavilerimiz Ses Estetiği Ses Teli Nodülleri

Ses Teli Nodülleri

Ses telleri (vocal cords – plica vocalis) ya da diğer adıyla ses kıvrımları (vocal folds), gırtlak (larynx) boşluğunda bulunan, farklı desenlerde titreşerek sesin oluşmasını sağlayan, kıkırdak yapı içerisinde önden arkaya doğru yatay olarak uzanan, iki adet bağ şeklindeki gergin mukozalı zardan oluşan bir yapıdır.

Ses tellerinin yüzeyleri düzdür ve kapandıklarında serbest yüzeyleri karşılıklı gelerek tam bir kapanma olur.

Ses tellerinin boyutu, ses perdesini yani sesin yüksekliğini belirler, kadın ve çocuklarda daha kısa ve ince bir yapıdadırlar. Bu nedenle kadın ve çocukların sesleri daha tiz ve incedir.

Ses; bozulma ve yaralanmalara karşı özenle korunması gereken en önemli iletişim aracıdır. Çünkü çıkarılan sesin kalitesi, ses tellerinin sağlıklı ve senkronize bir şekilde hareket etmesiyle ilgilidir. Ses tellerinin birbirlerine çarpmaları esnasında, aşırı sürtünmeye sebep olan sesin aşırı ve kötü (zorlanarak) kullanımı, zaman içerisinde ses telleri üzerinde kansere neden olmayan iyi huylu (benign) doku bozulmalarına (lezyon), tahriş ve iltihaplanmalara yol açmaktadır. Ses telleri erkeklerde saniyede 100-150, kadınlarda saniyede 200-250, bebeklerde ise saniyede ortalama 400 kez titreşir. Bu nedenle ses telleri vücudun en çok yıpranmaya maruz kalan dokusudur.

TEDAVİ SÜRECİ
Ses Teli Nodülleri
Kaç Seans İşlem Yapılır

6-8 Seans

Hassasiyet Süresi

3 Gün

Kalıcılık Süresi

Ömür Boyu

İşlem Süresi

40 Dakika

İşe Ne Zaman Dönülür

5 Gün Sonra

Anestezi

Genel Anestezi

Tam İyileşme Süresi

5 Gün

Ses Teli Nodül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses teli nodülü tanısı konulduktan sonra hastaya uygulanan ses istirahatı, ilaç tedavisi ve ses terapisi yöntemleri sonuç vermediği takdirde cerrahi müdahale kararı verilir. Genellikle herhangi bir eksizyon (keserek çıkarma) işlemi içermeyen Lazer Cerrahisi ya da Fonomikrocerrahi (Phonomicrosurgery), Mikrolarengoskopi (Microlaryngoscopy) gibi isimlerle anılan endoskopik teknikler kullanılır:

Fonomikrocerrahi / Mikrolarengoskopi : Ses teli oluşumunun büyük olduğu ya da ulaşılması güç bir bölgede olduğu durumlarda, nodülü keserek çıkarmak için yapılan cerrahi müdahaledir. Genel anestezi altında yapılır. Büyütülmüş yüksek kaliteli görüntü sağlayan laringoskop ve diğer endoskopik aletler yardımıyla ağız içerisinden girilerek ses tellerine ulaşılır ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verilmeden nodül kesilerek çıkarılır. Operasyon ortalama 30-60 dakika sürer. Dikişe ihtiyaç duyulmadığından hasta aynı gün taburcu edilir. Yeme – içme faaliyetlerine kısıtlama getirilmez, ancak bir hafta süreyle fısıltı ya da normal sesle konuşmaya müsaade edilmez, ses istirahatı uygulanır. En fazla bir gün süreyle hafif boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü şikâyeti olabilir. Operasyon esnasında dilin sıkıştırılmasından kaynaklanan dilde uyuşma ve tat alamama problemleri yaşandığı takdirde birkaç hafta içerisinde bu şikâyetler kendiliğinden sonlanır.

Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır?

Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.

Eğer siz de on günü aşan ses kısıklığı, ses değişikliği, boğazda huzursuzluk ve ağrı gibi problemler yaşıyorsanız, iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir; ses teli bozukluklarının teşhisi ve tedavisi için kendisini adamış, en yeni teknolojiler ile donatılmış araç ve aparatları kullanan, özel talep ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutan merkezimizde tedavi olabilir, hastalığınız hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Ses teli nodüllerinin belirtileri arasında kısıklık, titreme, sesin değişimi, boğaz ağrısı ve zorlanmış ses üretimi bulunabilir.
Cerrahi tedavi genellikle ses teli nodüllerine yönelik bir girişim olan mikrofon cerrahisi ile gerçekleştirilir. Bu, nodüllerin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.