Çene Ucu Protezi Nasıl Yapılır?
Çene ucu protezi; 17-18 yaş sınırını geçerek kemik gelişimini tamamlamış ve diş yapısında sorun olmayan kişilere uygulanabilen, ağrısız bir müdahaledir. Hastanın şikâyet ve talepleri göz önünde bulundurularak, iki boyutlu ya da üç boyutlu simülasyonlar kullanılarak, yapılacak müdahalenin planlaması yapılır ve operasyon sonrası oluşacak muhtemel görüntü değerlendirilir.
Hamile ve bebek emziren anneler, yüksek tansiyon hastaları, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, cilt problemi olanlar, daha önce yüz bölgesinden ameliyat geçirmiş olanlar uygulama öncesi mutlaka doktoru bilgilendirmelidirler.
- Kullanılan protezler / implantlar; Farklı boyut ve formda (levha, küre, blok) olacak şekilde, güvenli ve esnek olan birçok farklı malzemeden üretilmektedir. Çoğunlukla silikon ve medpor protezler kullanılır:
- Silikon Malzemeler; Kaygan Yapıları Nedeniyle Küçük Kesilere Rahatlıkla Yerleştirilip Çıkarılabilmektedirler. Ancak Aynı Kayganlık Nedeniyle Yerlerinden Oynayabilmekte, Bazen De Kemikte Erimeye Sebep Olabilmektedirler.
- Medpor Malzemeler; Biyolojik Uyum Sağlayan, Küçük Gözenekleri Olan Plastik Türevleridir. Gözenekli Yapıları Nedeniyle Küçük Kesilere Yerleştirilip Çıkarılmaları Daha Zordur. Ancak Aynı Pürüzlü Yapı Nedeniyle Yerinden Oynama Ihtimali Düşüktür. Ayrıca Biyolojik Uyumlu Olması Nedeniyle Içerisinde Doku Büyümesi Daha Hızlı Olur, Alerjik Reaksiyon Ve Enfeksiyon Riski Yok Denecek Kadar Azdır.
Çene ucu protezi uygulamasında; yapılacak müdahaleye uygun implant, alt dudak ile dişler arasından veya çene altından yapılan kesiyle, alt dudak içine, çene kemiği etrafına yerleştirilir ve sabitlenir. Müdahale genel veya lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1-1,5 saat sürer. İlk etapta implantın kaymaması için bant ve çene bandajı kullanılabilmektedir.
Çene ucu protez Riskleri Var mıdır?
Çene ucu protezi takıldıktan sonraki yakın zamanda implantın yer değiştirmesi, kayması görülebilmektedir. Nadir olmakla birlikte çene bölgesinde geçici ya da kalıcı his kayıplarına rastlanmıştır. Düşük olmakla birlikte tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi anestezi yan etkisi, iç kanama, enfeksiyon, ağrı ve şişlik görülme riski bulunmaktadır. Olası bir olumsuzlukta düzeltici operasyon yapılabilmektedir.
Çene ucu protez İyileşme Süresi nasıldır?
Çene ucu protezi uygulamasında iyileşme süreci; uygulanan yönteme ve başka bir müdahale yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişebilmektedir. İlave bir müdahale yapılmadığı takdirde çoğunlukla operasyondan sonra bir gün gözetim altında tutulan hasta, ertesi gün taburcu edilir ve normal hayatına devam eder. Uygulama sonrası hissedilen hafif sızılar için ve enfeksiyon riskine karşı doktorun uygun göreceği ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik desteği alınabilmektedir.
İlk bir hafta istirahat edilmesi uygun görülmektedir. Uygulama sonrasında birkaç gün ağır efor sarf edilen aktivitelerden mutlaka kaçınılmalıdır. Bununla birlikte başın dik tutulması ve buz tedavisi (soğuk kompres), oluşabilecek şişliklerin daha hızlı inmesine katkı sağlayacaktır. Kesi ağız içinden yapıldığı takdirde 4-5 gün çiğneme gerektirmeyen sıvı gıdalarla beslenme tavsiye edilmektedir.
Operasyon sonrasında; atılan dikişler 1-2 hafta içinde kendiliğinden atar, yara izi kalmaz ve kesi yapılan dokunun mukozalı olması nedeniyle normal deriye göre daha hızlı iyileşme görülür. Yaşanacak şişlikler 4 hafta kadar sürebilir. Arzu edilen sonuç 1 aya kadar kendini göstermeye başlar ve 3-4 ay içerisinde kalıcı olarak elde edilir.
Anormal kanama, şişlik, yüksek ateş gibi beklenmedik şikâyetlerde süratle doktora başvurulmalıdır.
Çene ucu protez Fiyatları Nelerdir?
Çene ucu protezi fiyatı hakkında genel bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü her uygulama kendine özel şartlar içermektedir. Hastanın talebi ve ihtiyacına göre yapılacak protez ebadı ve malzemesi değişecek, bu da fiyatı etkileyecektir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından; estetik müdahale fiyatlarının yazılı olarak açıklanmasının, haksız rekabete yol açacağı değerlendirilmiş ve paylaşılması sakıncalı görülmüştür.
Çenenizin görüntüsünden memnun değilseniz ve protez yaptırarak çenenizi güçlendirmek, daha güzel bir görünüme sahip olmak istiyorsanız; iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir; özel talep ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutan merkezimizde tedavi olabilir, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hastalarımızdan YorumlarHastalarımızdan Yorumlar
Melisa Aktürk
Elad bey ile ilk görüşmemde kendisine hemen güvendim. Hem sıcak kanlı, güler yüzlü bir doktor hem de detaylıca, dürüstçe her şeyi açıklıyor. Ameliyatımın 1. ayındayım. Morluksuz, ağrısız bir süreç geçirdim. Ayrıca daha şimdiden burnumun şeklini çok seviyorum :) Doğal, yüzünüzle uyumlu bir burun istiyorsanız Elad bey çok doğru bir tercih. Ekibi ve kendisi çok ilgililer. Ameliyatı yaptım bitti diye düşünmüyorlar. Gönül rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Kendisine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.
Elif Demirtaş Kanburoğlu
Kendisine ilk görüşme için gittiğiniz de zaten ameliyat için gün alıp çıkacaksanız :) o kadar tatlı ve herşeyi en ince detayına kadar anlatan bir doktor. 1 tane kötü yorum gördüm bence kasti Elad beyi tanıyan herkes böyle bir üslupla hastaya davranmayacağını bilir
Burcu Çebi
Görebileceğiniz en tatlı, en ilgili, güleryüzlü doktorlardan biri olacağından şüpheniz olmasın! Yaptığı güzel işlerle, duruşuyla muazzam bir insan. Ameliyatımın 5. ayındayım ve onu tercih ettiğim için çok mutluyum. İyi ki siz Elad Bey :) Güzel daha nice işlere imzanızı atacağınızdan şüphem yok. Ve siz bir işlem görmek isteyip, araştırmaya giren ve bu yorumu okuyan sevgili arkadaşlar, Elad Bey’i tercih ederseniz mutlu olursunuz
Paylaş
İncele