Skip links

Mutasyonel Falsetto Puberfoni

Anasayfa Tedavilerimiz Ses Estetiği Mutasyonel Falsetto Puberfoni

Mutasyonel Falsetto Puberfoni Nedir?

Çocuk olmak demek; merak etmek, öğrendikleriyle ve yaşadıklarıyla mutlu olmak, geleceği düşünmeden – geçmişten küsmeden kaygısızca yaşamak, sadece ama sadece o ana doymaktır.

Çok sürmez ama bu güzellik… Gün geçtikçe her sağlıklı çocuk, yaşının gerektirdiği büyümeyi ve gelişmeyi yaşayarak erişkinliğe ulaşır. Fakat önce hormonların etkisiyle; düşüncelerin, duyguların, alışkanlıkların ve vücudun değiştiği, çocuklukla erişkinlik arasındaki eşik olan ergenliği geçmesi gerekir.

Ergenlik (puberty) başlangıcı kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel kabul kız çocuklarının 10, erkek çocuklarının ise 12 yaşında ergenliğe adım attığıdır. Ergenliğe geçiş yapan çocuklarda, büyümenin gereği olan psikolojik ve fizyolojik bazı değişiklikler görülür.

Vücutta bulunan birçok organ ve dokuda yaşanan değişim, erkeklerde daha baskın olacak şekilde gırtlaktaki ses tellerinde de kendisini gösterir; sesin yüksekliği (perdesi) ve kalitesi değişir. Özellikle erkeklerde ses telleri, daha uzun ve kalın bir yapıya bürünerek sesin kalınlaşmasına yol açarlar. Bu süreç yaklaşık olarak 18 yaşına kadar devam eder. Ses değişiminin ilk evresi başlangıç (pre-mutasyon) evresidir. Sonrasında ise değişim (mutasyon) ve değişim sonrası (post-mutasyon) evreleri yaşanır.

TEDAVİ SÜRECİ
Mutasyonel Falsetto Puberfoni
Kaç Seans İşlem Yapılır

1 Seans

Hassasiyet Süresi

1 Gün

Kalıcılık Süresi

Ömür Boyu

İşlem Süresi

1 Saat

İşe Ne Zaman Dönülür

Hemen

Anestezi

Genel Anestezi

Tam İyileşme Süresi

1 Gün

Mutasyonel Falsetto Puberfoni Belirtileri Nelerdir?

Puberfoninin tipik karakteri; perde kırılmaları, tek perdeden konuşma ve ses perdesinin anormal düzeyde olmasıdır. Bununla birlikte ses kısıklığı, nefes yoksunluğu, ses yorgunluğu, çift sesli konuşma gibi şikâyetler de bildirilmektedir.

Puberfoni hastalarına yapılan fiziki muayenelerde genellikle anatomik bir hasar ya da bozukluğa rastlanmaz. Çoğunlukla ses tellerinin tamamının değil yalnızca ince olan ön kısmının titreştiği, bu nedenle de ses frekansının azalarak sesin ince çıkmasına sebep olduğu tespit edilmektedir. Hastalar tarafından en sık belirtilen şikâyetler; yaşıtları tarafından dalga geçilmesi, ciddiye alınmama, kötü şakalara maruz kalma ve telefon görüşmelerinde kadın olarak algılanmalarıdır.

Puberfoni belirtileri gösteren ve / veya farklı şikâyetleri olan kişilerin ses özellikleri ve ses telleri uzman bir kulak – burun – boğaz doktoru tarafından incelenerek tanı konulur. Tanılamada hava yolunun açıklığının sübjektif olarak incelendiği GRBAS Skalası (Grade-derece, Roughness-pürüzlülük, Breathiness-soluklu olma, Asthenia-yorgunluk, Strain-şekil değiştirme) sık kullanılan bir ölçüm aracıdır. Aynı şekilde akustik analiz yapan ve temel frekans, gürültü, ses titremesi gibi ses parametrelerini sayısal olarak değerlendirebilen Çok Boyutlu Ses Analiz Programı (Multi-Dimensional Voice Program- MDVP) ve Konuşma Aralığı Profili (Speech Range Profile – SRP) de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mutasyonel Falsetto Puberfoni Sebepleri Nelerdir?

Puberfoninin nedenine ilişkin olarak yapılmış kapsamlı ve sistematik bir çalışma bulunmamakla birlikte, fiziksel, psikolojik ve zihinsel birçok faktörden kaynaklandığı değerlendirilmektedir;

  • Cinsel Olgunluğa Geç Ulaşma,
  • Erkeklik Hormonu (Androjen) Ve Kadınlık Hormonu (Östrojen) Yetersizliği Olarak Bilinen Hipogonadizm,
  • İşitme Problemleri,
  • Nörolojik Ve Hormonsal Sorunlar,
  • Ergenliğe Girişle Birlikte Vücutta Meydana Gelen Hızlı Değişikliklere Karşı Direnç Gösterme Dürtüsü,
  • Kalın Ses Tonundan Hoşlanmama,
  • Çocukluk Sesini Devam Ettirme Isteği,
  • Yaşlanma Hissi,
  • Genç Kalma Isteği Ve Duygusal Stres,
  • Meydana Gelen Hızlı Değişim Nedeniyle Çevreye Karşı Duyulan Utanç,
  • Erkekler Için, Sürekli Kadın Bireylerle Zaman Geçirme

Sık Sorulan Sorular

Erkek bir bireyin, ses değişiminin üçüncü ve son evresi olan post-mutasyon evresi tamamlanmasına ve ses perdesine etki eden herhangi bir organik neden olmamasına rağmen, tiz ve ince bir sese (falsetto) sahip olmasına Mutasyonel Falsetto (Değişimsel Tiz Ses) veya Puberfoni (puberphony) denir.

Puberfoni, tedavisi en kolay ses bozukluğudur ve tedavi sonrası kesin iyileşme sağlanır. Ses telleri veya çevresinde anatomik başka bir problem olmadığı durumda, genellikle 30 – 40 dakikalık tek seanstan oluşan bir ses terapisi ile tedavi edilebilir.

Ses terapisinde amaç; gırtlak kaslarının doğru pozisyonunun bulunması ve Biofeedback (biyolojik geri besleme) yöntemi ile ses perdesinin doğru kullanılması alışkanlığının sabit hale getirilmesidir. Biofeedback yöntemi ile kişi ekrana aktarılan kendi ses dalgalarını görür, kaydedilen ince ve kalın sesini duyar, problemin fizyolojik nedenlerle olmadığını anlar ve gördüğü dalgalara göre sesini ayarlayarak doğru ses perdesini bulur. Daha sonra görüntüler kullanılarak ses aralığı genişletme alıştırmaları yapılarak uygun perdede ses kullanımı sabitlenir.

Puberfoni, sonuçları itibariyle bireye fiziksel rahatsızlıktan ziyade psikolojik sorunlar yaşatan bir sorun olduğundan, ses terapisi ile eş zamanlı olarak psikolojik yardım alması da tavsiye edilmektedir.